• GT  2017
  • almogemalning 960
  • akvarell 960
  • talja 960
  • ull 960
  • Eld
  • Tälja Burk

Gamla Tider - delkurser 2017

Välj minst två delkurser och rangordna ditt val vid anmälan. 
Minst fem betalande vuxna deltagare krävs för att en delkurs ska kunna genomföras.

Stickning virkning

Vi lär oss dominostickning, ”hålkrus”, muscher och kikar på gotländsk plisséstickning. Lämpliga garnkvalitéer är bomullsgarn och yllegarn eller Ditt favoritgarn, dock i mer än en färg i varje kvaliteé, gärna två som har bra kontrastverkan. Tjockt eller tunt garn. Ta med rätt storlek på stickor till respektive garn. Raka, ”vanliga” stickor, strumpstickor och ev.rundstickor. Ta med lite av varje för valmöjlighet till stort/litet arbete eller provbitar som sedan kan bli täcke/kudde m.m.
Tanken är att Du ”provar på” eller fördjupar Dig i en teknik.
Små saker som pulsvärmare, portmonnäer el. burkar är bra att börja med!

Ledare: Ann - Christin Gustafsson
stickning 

Äldre måleritekniker & dekoration

Innehåller två delar:
Drickamålning: Du får en inblick i allmogemåleriets enkla och geniala dekorativa tekniker, s.k. "drickamålning", med jordfärgspigment i svagdricka- och filmjölkslasyr med tips och idéer för kreativt skapande och återbruk. ”Drickamålning” är ett miljövänligt effektmåleri som är lämpligt både på bruksföremål, möbler, dörrar och annan interiör träinredning.
Lär dig att dekorera: Med eller utan förkunskaper får du vägledande och stödjande tips med dig på vägen framåt, när du vill måla blommor, blad och enkla kurbitsformer. Rätt pensel och teknik är grunden för att uppnå ett vackert resultat

Ledare: Åse Larsjos www.larsjos.se

 Drickamålning

Smide

Lär dig varmsmida på traditionellt vis med hammare och städ. Vi börjar från början med de mest grundläggande teknikerna och smider ett smycke och en krok. Därefter kan deltagarna själva tycka till om vilken inriktning de vill ha så att alla kan smida på den nivå de själva är. Tidigare år har det blivit allt från ljusstakar och haspar till knivblad och tänger. Regelbundna teknikgenomgångar kompletteras med personlig handledning i form, funktion och hantverk. Medtag oömma kläder i naturmaterial. Övrig utrustning finns, men om du har egna skyddsglasögon, hörselskydd, handskar eller verktyg är det att föredra.

Ledare: Gustav Thane, Habo
www.konstsmedjan.se

Smide
 

Tälja i färsk björk 

I kursen börjar vi med att att klyva fram ämnen ur en färskt björk. Vi prövar på att tälja med olika täljsätt, pratar om säkerhet. Vi tar det lugnt i början, och går vidare när vi känner oss trygga. Här finns det många trevliga modeller att ge sig på: smörkniv, brevöppnare, krympburkar, snobbsticka, marmeladsked och en hel del annat. Vi kan också pröva på mönsterskärning av olika slag. Tag med egna knivar om du har, det finns också verktyg att låna. Vi lär oss att använda täljhäst!
Maximalt 7 deltagare får plats i denna grupp.

Ledare: Gunnar Lindkvist, Karlstad

 Tälja i färsk björk

Gårdsfixare

För dig som inte hittar ett passande hantverk, men ändå vill uppleva gemenskapen på Gamla Tider. Du gör istället en insats för Sandvikengårdens framtid. Du kan bygga ett lekredskap, reparera motionsspåren, måla något av husen, eller göra en trätrallgång. Kanske blir det en insats i köket. 
Du väljer själv vad och hur mycket du vill göra. För deltagare i "Gårdsfixare" utgår naturligtvis ingen kursavgift, men gällande helpensionsavgift.

Emil & Ida

Barnen har egen morgonsamling och egna aktiviteter när föräldrarna arbetar med hantverk. Förr gjorde barn egna leksaker av kottar och annat de hittade. Vi prövar på att skapa av sånt vi hittar idag, som toarullar, mjölkpaket eller plastleksaker. Ta med några trasiga leksaker eller annat som inte används längre, så får vi se vad det kan bli.

Huvudledare: Gerd Agnebrink och Tilda Clevemar

Emil och Ida

Akvarellmålning

Det är aldrig försent att börja måla och det finns så mycket att upptäcka inom Akvarellmåleri. Vi provar den här gången på att måla vått i vått, blandningar av färger, ljuset i bilden, vattenblänk mm. Vid fint väder försöker vi att komma ut i naturen för att måla en bild

Ledare: Lisbeth Rhodin, Dals Långed

Akvarell

Släktforskning - så börjar du

Att släktforska är att resa i tiden.
Du får möta människor som levde i gångna sekler och lära känna platser och miljöer som för länge sedan försvunnit. Ditt färdmedel är kyrkböcker och andra historiska handlingar, numera lätt tillgängliga för vem som helst, direkt i din dator via internet.
Det blir en resa, inte i kungarnas eller krigens historia, utan en upptäcktsresa i din egen historia. Vem vet var du hamnar - kanske i torpstugor eller palats, kanske i prästgårdar eller cirkustält.
Följ med på en resa!
Kursen vänder sig till nybörjare som vill komma igång med släktforskning. Den ger under sakkunnig ledning grundläggande kunskaper i hur du börjar släktforska, vilka böcker du har nytta av och vilka arkiv som innehåller de uppgifter du söker. Redan från början får du arbeta praktiskt med att söka i arkiven med hjälp av en dator, som du disponerar under hela kursen. Lärarledd undervisning varvas med diskussion och eget praktiskt arbete.
Som databas används i huvudsak Arkiv Digital förutom några andra databaser. Kursboken "Vägen till dina Rötter" (Ewa Nilsson) har du möjlighet att köpa för ca 240kr. Som förkunskap bör du ha grundläggande datorvana.

Ledare: Hans Olsson, Forshaga

Släktforskning
 

Halmslöjd

Vi använder orensad och otröskad långhalm t.ex. svedjeråd eller lingarn. (Ta med sax och morakniv.) Vi lär oss grundtekniker med både längre och kortare strån. Du vill kanske tillverka en adventsstjärna, midsommarstång, dörrkrans, jultomte eller flätor m.m.
Halmen är ett härligt naturmaterial.

Ledare: Gunilla Hägerström, Karlstad

Halmslöjd

 

Lek och skapa i ull

Att skapa i ull är roligt , rogivande och har många möjligheter. Kursen ger dig olika grundtekniker som man sedan kan arbeta vidare med.
Vi provar på att göra både platta och ihåliga former. Fantasin får flöda och du får handledning och tips i ditt skapande. Att förgylla ditt alster med broderi ger ytterligare en dimension.
Du får gärna ta med eget material, men det finns material att köpa på kursen.

Ledare: Carina Haglund, www.ullting.se

lek och skapa i ull

Kontakt

Adress
Sandvikengården
Sandviken
671 94 Brunskog
Telefon 
Telefon Kök
+46(0)570 50025
+46(0)570 50025
Mail
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
org.nr
872000-3212

Konton

Plusgiro
64 19 49-3
Bankgiro
729-6353
Iban
SE3280000008431932047110
Swiftkod
SWEDSESS
Swish
123-362 21 07